لوستر به فرانسوی Lustre که به فارسی به آن چلچراغ یا نورافشان گویند، وسیله ایست برای نگه داشتن چند لامپ یا شمع که معمولا به صورت ثابت بر روی سقف یا دیوار نصب می شود. البته در لوسترهای امروزی به دلایل امنیتی از شمع استفاده نمی شود.
اولین لوسترهای شناخته شده حدود قرن ۱۴ میلادی به وجود آمدند. این لوستر ها طراحی ساده داشتند : دو تیر چوبی که صلیبی را شکل می دادند. و البته پاشنه ای در هر انتها که شمع را نگه می داشت.
از قرن پانزدهم لوسترها پیچیده تر و با حلقه یا تاج طراحی شدند که البته به دلیل قیمت بالای آن ها، لوستر وسیله شد برای نماد تجملاتی و فقط افراد ثروتمند قادر به خرید آن ها بودند.
در قرن هجدهم لوسترها با فرم های برنز طلایی ریخته گری شده پر آذین با بازوهای بلند و منحنی و شمع های فراوان در خانه ثروتمندان و بازرگانان پیدا می شد.
در قرن نوزدهم با توجه به رواج گاز، لوستر های شمعی جای خودشان را به وسایل سقفی منشعب به نام گازوئیر دادند و لوسترهای شمعی جای خودشان را به لوسترهای گازی دادند.
در سال 1890 با آمدن برق، لوسترها هم از گاز و هم از برق استفاده می کردند اما با گذشت چند سال و قابل اعتماد شدن به برق، لوسترهای برقی استاندارد شدند.
امروزه با اینکه ساختار لوسترها پیچیده تر شده اند اما دیگر نمادی از تجمل و ثروت نیستند.
لوسترها بر اساس : جنس بدنه، سبک، روش نصب و بر اساس مدل دسته بندی می شوند.
بر اساس جنس بدنه :
لوستر برنزی :
متریال لوستر برنزی از برنج است که آلیاژی مقاوم در برابر اسید شدن و تغییر رنگ می باشد و مناسب مناطقی با رطوبت زیاد مانند شمال کشور است. توجه داشته باشید که از این لوستر نور زیادی ساطع نمی شود.
چوبی :
لوسترهای چوبی هم در سبک کلاسیک و هم در سبک مدرن استفاده می شود و به دلیل تنوع رنگ آن در سایز و سبک های مختلف برای مکان های متفاوت ساخته می شود.
فلزی :
در ساخت لوسترهای فلزی از متریال های آهن، آلومینیوم، برنج و … استفاده می شود. تزئینات کریستالی این سبک باعث روشنایی زیادی شده و برای فضاهای مختلف مانند اتاق پذیرایی، سالن غذاخوری، راهرو ها و … می گردد.
کریستالی :
لوستر کریستالی از دانه های ریز و درشت شیشه ای و کریستال که به صورت رشته ای و سقفی و به رنگ های سفید، مشکی و شامپاینی ساخته شده است.
بر اساس سبک :
مدرن :
در سبک مدرن از اشکال هندسی خلاقانه و چند وجهی استفاده شده است و خبری از تزئینات مجلل نیست.
کلاسیک :
این سبک بر خلاف سبک مدرن، از متریال های سنگین و در طرح های شاخه ای و صفحه ای و با فریم شیشه، چینی، استیل و برنج تولید می شود. استفاده از لوسترهای کلاسیک محدودیت ندارد و در هر مکانی مانند سالن غذاخورری، اتاق نشیمن و … امکان پذیر است.
مینیمال :
در طراحی لوسترهای مینیمال از اشکال بسیار ساده و بدون تزئینات اضافی استفاده می شود.
بر اساس روش نصب :
سقفی :
مناسب خانه ها و فضاهایی که ارتفاع سقف آنها کوتاه است می باشد.
دیواری :
لوستر دیواری برای نورپردازی متمرکز بر روی یک نقطه از دیوار نصب می شود.
آویز :
در فضاهای با ارتفاع زیاد این لوسترها از سقف به صورت آویزان نصب می شوند.
بر اساس مدل :
لوستر شاخه ای، لوستر آویزی، لوستر لاله ای، لوستر ریسه ای، لوستر حلقه ای، لوستر شمعی، لوستر حبابی، لوستر طبلی، لوستر خطی، لوستر خطی کریستالی، لوستر خطی آباژوری، لوستر خطی فلزی، لوستر خطی شیشه ای، خطی چوبی، ال ای دی، اس ام دی
نکات مهم هنگام خرید لوستر :
سبک دکوراسیون :
در هر سبک از دکوراسیون مینیمال، مدرن و کلاسیک، با توجه به ویژگی های آن لوستر انتخابی فرق دارد.
ارتفاع سقف :
به ارتفاع سقف تا زمین در هنگام خرید توجه کنید.
کاربرد لوستر :
با توجه به مکان مورد نظر یعنی اینکه اتاق باشد یا نشیمن، شرایط انتخاب تغییر می کند.
سایز لوستر :
اندازه لوستر باید متناسب با متراژ فضا باشد تا روشنایی مورد نیاز را تامین کند.
(طول سالن+عرض سالن= عرض لوستر)
کنترل میزان نور :
شدت نور هر مکانی با توجه به کاربرد آن فرق دارد. مثلا میزان نور سالن پذیرایی باید بیشتر از میزان نور اتاق خواب باشد.